4 Ιαν 2015

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΜΕΡΟΣ Β')


Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ

Το κτίριο που σήμερα στεγάζει τη Βουλή κατασκευάσθηκε αρχικά ως ανάκτορο του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνος. Στις 5 Φεβρουαρίου 1836 άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του ανακτόρου σε χώρο που επιλέχθηκε προσεκτικά. Τα σχέδια είχαν γίνει από τον διάσημο αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Γκαίρτνερ, σχεδιαστή, μεταξύ άλλων, των βασιλικών ανακτόρων του Μονάχου και του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης...


Γνώστης και θαυμαστής της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο Γκαίρτνερ προσπάθησε να σεβασθεί τα αρχαία μνημεία της Αθήνας δίνοντας ένα επιβλητικό Δωρικό ρυθμό στην εξωτερική όψη του κτιρίου των Ανακτόρων με μεγαλοπρεπή αετώματα και επιβλητικές κιονοστοιχίες. Για τον εσωτερικό διάκοσμο προτίμησε την ανάλαφρη αρχιτεκτονική του Ιωνικού ρυθμού. Διακόσιοι επιλεγμένοι τεχνίτες ήρθαν από τη Νάξο, τη Σύρο και την Τήνο και έκτισαν με τα καλύτερα οικοδομικά υλικά τα Ανάκτορα καλύπτοντας μια επιφάνεια 7.000 τετρ. μέτρων.

Ο εσωτερικός διάκοσμος ήταν κάτι το μοναδικό για την εποχή εκείνη. Μεγάλες αίθουσες των Ανακτόρων φιλοτεχνήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Οι πιο ονομαστές ήταν οι αίθουσες του θρόνου, των τροπαίων και οι τρεις αίθουσες χορού, που κοσμήθηκαν με θαυμάσιες τοιχογραφίες και εκλεκτά μάρμαρα. Μετά από έξι χρόνια, το νέο οικοδόμημα παραδοθηκε στη βασιλική οικογένεια του ΄Οθωνος, που έζησε σε αυτό επί είκοσι χρόνια, στη συνέχεια δε κατοικήθηκε από τους βασιλείς της νέας δυναστείας (των Γλύξμπουργκ).

Τον Ιούλιο του 1884 μία πυρκαϊά κατέστρεψε το βόρειο τμήμα των Ανακτόρων προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Μια δεύτερη πυρκαϊά στις 24 Δεκεμβρίου του 1909 αποτέφρωσε όλο το κεντρικό τμήμα των Ανακτόρων. Η τότε βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκε στην εξοχική κατοικία της Δεκέλειας (Τατοϊου) και δεν επανήλθε πλέον, ενώ εξ άλλου ο διάδοχος του θρόνου είχε ήδη εγκατασταθεί σε ανεγερθέντα ξεχωριστά ανάκτορα στην οδό Ηρώδου του Αττικού (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο).

Το Μέγαρο των Παλαιών Ανακτόρων παρέμεινε ακατοίκητο μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή. Το 1922 χιλιάδες πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στο ημιερειπωμένο κτίριο και στον περίβολό του, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν οι ανεπανόρθωτες ζημιές που είχαν γίνει στις τοιχογραφίες και τις διακοσμήσεις ήδη από την πυρκαϊα του 1909.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΟΥΛΗ

Τα παλαιά Ανάκτορα της Πλατείας Συντάγματος χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για διαφορετικό σκοπό. Το 1929 η Κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφερθεί σε αυτά η Βουλή από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου. Με σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή έγιναν σημαντικές αλλαγές. Το καλοκαίρι του 1930 άρχισαν οι εργασίες της μετατροπής του κτιρίου ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. Κατεδαφίσθηκε όλο το κεντρικό τμήμα που είχε καταστραφεί από την πυρκαϊά του 1909. Στη θέση του κτίσθηκαν η μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων και η αίθουσα της Γερουσίας, με επικάλυψη από γυαλί για να υπάρχει φυσικός φωτισμός.

Το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου διατηρήθηκε όπως είχε κτισθεί. Αφαιρέθηκαν μόνο τα πατώματα και αντικαταστάθηκαν με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδερμα, χωρίς να κατεδαφισθούν οι τοίχοι. Ανοίχθηκε επίσης στη βορεινή πλευρά του κτιρίου μία επί πλέον είσοδος. Πρώτη η Γερουσία εγκαταστάθηκε στο ανακαινισμένο κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων στις 2 Αυγούστου 1934. Η Βουλή μεταφέρθηκε εκεί ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουλίου 1935, όπου άρχισε τις εργασίες της η Ε' Εθνική Συνέλευση.

Στον χώρο του προαυλίου των Παλαιών Ανακτόρων προστέθηκε το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα απο τον αρχιτέκτονα Λαζαρίδη, το έτος 1932, και αποτελει έκτοτε το επίκεντρο των εθνικών εορτασμών. Στο Μέγαρο της Βουλής έγιναν αργότερα μικρότερες αλλαγές ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργικό για τους βουλευτές και τις υπηρεσίες που στέγασε. Το νέο εντευκτήριο των βουλευτών στη μεσημβρινή πλευρά και η εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στις μεγάλες αίθουσες είναι μερικά μόνο δείγματα.

Σήμερα κινούνται καθημερινά στον χώρο του Μεγάρου της Βουλής, εκτός από τους τριακόσιους αντιπροσώπους του Έθνους, επτακόσιοι περίπου υπάλληλοι που συντονίζουν το έργο της. Η μεγαλοπρέπεια του κτιρίου, παρά τις κακοτυχίες που υπέστη, δεν έχει μειωθεί. Το έργο του Γκαίρτνερ ορθώνεται στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί κήρυκα της ιστορίας του τόπου.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 1975 γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση του κτηρίου. Σκοπός είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα εργαλεία και ο αναβαθμισμένος εξοπλισμός. Το σημαντικότερο έργο υποδομής ήταν η κατασκευή πενταώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης στην περίμετρο του κτηρίου, που συνέβαλε στην αποσυμφόρηση των γύρω χώρων από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και την ανάδειξη του κτηρίου.

Με την αποπεράτωση του υπόγειου σταθμού πραγματοποιήθηκε σειρά εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, όπως η διευθέτηση της κυκλοφορίας εισόδων και εξόδων του σταθμού, η μαρμαρόστρωση και η φύτευση του περιβόλου. Από τις σημαντικότερες αισθητικές παρεμβάσεις στο εξωτερικό του κτηρίου υπήρξε η τοποθέτηση του ανδριάντα του Χαριλάου Τρικούπη και του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργα του γλύπτη Γιάννη Παππά, στο δυτικό περίβολο του κτηρίου, ορατά από μεγάλη απόσταση. Το 2003 τοποθετήθηκε το άγαλμα της Μάνας του Χρήστου Καπράλου στον ανατολικό περίβολο.


Το 2002 τοποθετήθηκε στο Περιστύλιο της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Ολομέλειας το Μνημείο της μάχης της Πίνδου του Χρήστου Καπράλου. Η ανάγλυφη ζωφόρος, μήκους 40 μέτρων και ύψους 1,10 μέτρων, εξιστορεί σε επτά επεισόδια τα περάσματα από την Ειρήνη, τον Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και πάλι την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση. Έτσι δημιουργήθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος - σε επίπεδο εικαστικό και συμβολικό- με τη ζωγραφική ζωφόρο της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόσφατα, μάλιστα, ολοκληρώθηκε η συντήρηση και η αποκατάσταση της ζωγραφικής διακόσμησης αυτής της αίθουσας.

Καθώς επίσης και της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, της Αίθουσας της Γερουσίας και του Εντευκτηρίου. Τον Απρίλιο του 2009 εγκαινιάστηκε έκθεση που παρουσιάζει παραστατικά ακριβώς αυτήν την ιστορική διαδρομή του κτηρίου. Η έκθεση συνοδεύεται από συλλογικό επιστημονικό τόμο με τον τίτλο Το Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Μέσα από αρχειακά τεκμήρια και επιστημονική έρευνα, αναδύεται η εικόνα ενός κτηρίου με σταθερή εξωτερικά όψη, το οποίο απέδειξε απεριόριστες δυνατότητες ευελιξίας στις ανάγκες μίας πολύπλοκης οργάνωσης.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στην Ελλάδα η Βουλή είναι το όργανο του κράτους που εκφράζει τη Λαϊκή Κυριαρχία. Ο λαός συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας με την ανάδειξη αιρετών αντιπροσώπων, των βουλευτών (έμμεση ή κοινοβουλευτική δημοκρατία). Οι Έλληνες βουλευτές που ανέρχονται σε τριακόσιους, εκλέγονται με γενικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.

Η θητεία της Βουλής είναι τετραετής. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις, που αναφέρονται ρητά στο Σύνταγμα του 1975, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή πριν τη λήξη της τετραετίας και να προκηρύξει νέες εκλογές για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων του Έθνους, ώστε να εκφραστούν με τον καλύτερο τρόπο οι βασικές τάσεις του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975 η Βουλή των Ελλήνων έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την τροποποίηση του Συντάγματος. Εάν οι βουλευτές κρίνουν ότι πρέπει να τροποποιηθούν συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος για να προσαρμοστούν στα νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τότε μπορούν να προβούν στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Για την απόφαση αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτείται η συναίνεση των 3/5 των βουλευτών και δεν μπορεί να γίνει πριν την πάροδο πέντε ετών από την προηγούμενη αναθεώρησή του.

β) Η Βουλή ελέγχει τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους. Κάθε χρόνο ψηφίζει τον κρατικό προυπολογισμό και ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους.

γ) Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το νομοθετικό της έργο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα στη Βουλή ανατίθεται η νομοθετική εξουσία. Οι αντιπρόσωποι του Έθνους θεσπίζουν νόμους που αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, τις σχέσεις κράτους - πολιτών, και τις σχέσεις μεταξύ πολιτών. Όμως οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή δεν μπορεί να αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Για τη συμταγματικότητα των νόμων αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

δ) Εξίσου σημαντικό έργο της Βουλής είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, δηλαδή ο έλεγχος στις πράξεις της κυβέρνησης. Οι βουλευτές ασκούν έλεγχο στην κυβέρνηση καταθέτοντας στο προεδρείο της Βουλής επερωτήσεις. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση συλλογικά και ο κάθε Υπουργός ξεχωριστά είναι υποχρεωμένος να παρέχει εξηγήσεις στους βουλευτές για τη δραστηριότητά του στους τομείς της ευθύνης του.

ε) Τέλος αν η Βουλή κρίνει ότι δεν μπορεί να στηρίζει πλέον την κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να διορίσει κυβέρνηση που να εκφράζει την κοινοβουλυετική πλειοψηφία. Η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνον μετά την πάροδο έξι μηνών μετά την προηγούμενη.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής προΐσταται όλων των υπηρεσιών της, με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα. Οι υπηρεσίες της Βουλής έχουν οργανωθεί κατά διευθύνσεις για την αποδοτικότερη υποστήριξη του έργου της. Οι τρεις μεγαλύτεροι τομείς της οργάνωσής τους περιλαμβάνουν:

α) Την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου.

β) Την Υπηρεσία Διοικήσεως.

γ) Την Επιστημονική Υπηρεσία.


Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου

Οι τέσσερις Διευθύνσεις που αποτελούν την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου είναι:

α) Η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου. Επιμελείται τη συγκέντρωση, εκτύπωση και κυκλοφορία των εγγράφων της Βουλής που σχετίζονται με το νομοθετικο έργο και βοηθεί με κάθε τρόπο το έργο αυτό.

β) Η Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου. Φροντίζει για την παραλαβή, εκτύπωση και κυκλοφορία των εγγράφων που αναφέρονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ συντονίζει τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν μέχρι να έλθουν στη Βουλή θέματα της αρμοδιότητάς της.

γ) Η Διεύθυνση Στενογραφικής Υπηρεσίας. Καταγράφει με ακρίβεια και παρουσιάζει σε ενιαίο κείμενο όσα λέγονται ή γίνονται σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής.

δ) Η Διεύθυνση Έκδοσης Πρακτικών. Συγκεντρώνει τα Πρακτικά της Βουλής με λεπτομερή στοιχεία, και φροντίζει για την εκτύπωση και την επικύρωσή τους από τη Βουλή. Ενεργεί ό,τι είναι απαραίτητο για τη δημοσίευση των Πρακτικών, ενώ συντάσσει και δημοσιεύει λεπτομερή ευρετήρια.

Στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου εντάσσεται και το Τμήμα Εντύπων με σκοπό την διακίνηση των πάση φύσεως εντύπων που εκδίδει η Βουλή ή που αφορούν το έργο της με σκοπό να γίνονται προσιτά και στο κοινό.

Υπηρεσία Διοικήσεως

Αποτελείται από δύο διευθύνσεις:

α) Τη Διεύθυνση Διοικητικού. Μεριμνά για να εξασφαλίσει κατάλληλες υλικοτεχνικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Βουλής. Ασχολείται επίσης με τις υπηρεσιακές σχέσεις των βουλευτών με τη Βουλή, διατηρεί το αρχείο και εποπτεύει το προσωπικό της Βουλής.

β) Τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Στις αρμοδιότητες της ανήκει η μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη και συντήρηση έργων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Βουλής.

Επιστημονική Υπηρεσία

Οι ανάγκες της Βουλής για εξειδικευμένος επιστήμονες με σκοπό την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του έργου της οδήγησε στην ίδρυση, μετά από πρόβλεψη στο Σύνταγμα του 1975 και σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό της Βουλής του 1987, της Επιστημονικής Υπηρεσίας και την οργάνωσή της σε τρεις Διευθύνσεις:

α) Τη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών. Άρχισε να λειτουργεί το 1988. Κύριο έργο της είναι η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων και προτάσεων νόμων, η επιστημονική υποστήριξη του έργου των βουλευτών, η διεξαγωγή μελετών και επιστημονικών ερευνών, η εκπροσώπηση της Βουλής σε διεθνείς επιστημονικές διασκέψεις και επιστημονικές συναντήσεις και η δημιουργία Βάσεων Δεδομένων σχετικά με τα Πρακτικά και το έργο της Βουλής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης.

β) Τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες Υπηρεσίες σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1988 και επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της σε νέες εφαρμογές.

γ) Τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύθηκε το 1845, με πρώτο Διευθυντή τον Γεώργιο Τερτσέτη, και σήμερα είναι μία από τις πλουσιότερες Βιβλιοθήκες Κοινοβουλίων στον κόσμο. Λόγω του μεγάλου όγκου των βιβλίων ένα τμήμα βρίσκεται στο Μέγαρο της Βουλής και ένα άλλο στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη. Σημαντική δραστηριότητα της Διεύθυνσης αποτελεί η λειτουργία της Μονάδας Μικροφωτογράφησης με κύριο έργο τη δημιουργία αρχείου ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Υπάρχει επίσης τμήμα σπάνιων εκδόσεων με μεγάλη συλλογή.

Την επιστημονική εποπτεία και τον προγραμματισμό του έργου των τριών Διευθύνσεων της Επιστημονικής Υπηρεσίας έχει το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Πρόεδρο της Βουλής για τα σχετικά θέματα. Για να ολοκληρώσουμε το πανόραμα των Υπηρεσιών της Βουλής πρέπει να αναφέρουμε:

1. Τη Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων. Οργανώνει την εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων σε Διεθνείς Οργανισμούς και διασκέψεις, παρακολουθεί και διευκολύνει τις σχέσεις της με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και είναι αρμόδια για τις δημόσιες σχέσεις της Βουλής με άλλους δημόσιους φορείς στο εσωτερικό της χώρας.

2. Τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Οι αρμοδιότητές της εκτείνονται σε οικονομικά θέματα που έχουν σχέση με τον Προϋπολογισμό της Βουλής, τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις προμήθειες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής.

Στον Πρόεδρο της Βουλής υπάγονται ο Νομικός Σύμβουλος Διοικήσεως, η Ειδική Γραμματεία Προέδρου, το Γραφείο Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης, οι Ειδικοί Σύμβουλοι και Επιστημονικοί Συνεργάτες. Η Υπηρεσία Ευρετηρίασης Παλαιών Πρακτικών υπάγονται επίσης, μέσω του Γενικού Γραμματέα, στον Πρόεδρο της Βουλής. Τα Γραφεία των πέντε Αντιπροέδρων της Βουλής και των Πολιτικών Κομμάτων εντάσσονται, τέλος, στις υπηρεσίες της Βουλής.


ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

A. Ανάκτορα Αθηνών (1836 - 1913)

1. Βασιλεία του Όθωνα (1833 - 1862)

1827 4 Μαΐου

Με ψήφισμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης ορίζεται πρωτεύουσα του κράτους το Ναύπλιο.

1830 22 Ιανουαρίου / 3 Φεβρουαρίου

Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που υπογράφεται από τους πληρεξουσίους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ιδρύεται ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος, του οποίου τα σύνορα ορίζονται δυτικά από τις εκβολές του Αχελώου ποταμού και ανατολικά έως τις εκβολές του Σπερχειού ποταμού. Παραχωρούνται επίσης στην Ελλάδα η Εύβοια, οι Βόρειες Σποράδες και οι Κυκλάδες. Το Ελληνικό Στέμμα προσφέρεται στον Λεοπόλδο του Σαξ-Κομβούργου, ο οποίος τελικά το αρνείται.

1831 27 Σεπτεμβρίου

Δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννου Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

1832 25 Απριλίου / 7 Μαΐου

Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου από τις προστάτιδες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και τη Βαυαρία, με την οποία αναγνωρίζεται ότι η Ελληνική επικράτεια αποτελεί ανεξάρτητη μοναρχία με πρώτο μονάρχη τον Όθωνα, τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α΄, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος».

1832 9 / 21 Ιουλίου

Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, μεταξύ Πύλης και Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, ορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό Κόλπο.

1832 27 Ιουλίου

Η «Δ΄ κατά συνέχειαν Εθνική Συνέλευσις», που συνέρχεται στην Πρόνοια του Ναυπλίου, με ψήφισμά της αναγνωρίζει και επικυρώνει την εκλογή του Όθωνα.

1832 3 / 15 Οκτωβρίου

Αντιπροσωπεία της Εθνοσυνέλευσης, αποτελούμενη από τους Ανδρέα Μιαούλη, Δημήτριο Πλαπούτα και Κώστα Μπότσαρη, μεταβαίνει στο Μόναχο και προσφέρει το Στέμμα στον Όθωνα.

1833 25 Ιανουαρίου

Ο Όθων φθάνει στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα, τότε, του κράτους, συνοδευόμενος από τα μέλη της Αντιβασιλείας, τον κόμη Γιόζεφ Λούντβιχ φον Άρμανσμπεργκ (Joseph Ludwig von Armansperg), τον καθηγητή Γκέοργκ Λούντβιχ φον Μάουρερ (Georg Ludwig von Maurer) και τον υποστράτηγο Καρλ Βίλχελμ Φράιχερ φον Χάιντεκ (Karl Wilhelm Freiherr von Heideck).

1833 31 Μαρτίου

Η Αθήνα αποδίδεται στις Ελληνικές Αρχές. Ο τελευταίος Τούρκος φρούραρχος, Οσμάν, παραδίδει την Ακρόπολη στον επικεφαλής Βαυαρικού λόχου, αξιωματικό Χριστόφορο Νέζερ. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 10.000, περίπου, κατοίκους.

1833 11 Απριλίου

Πρώτη επίσκεψη του Όθωνα στην Αθήνα. Τον συνοδεύουν ο αδελφός του και διάδοχος της Βαυαρίας, Μαξιμιλιανός, και τα μέλη της Αντιβασιλείας.

1833 Ιούνιος

Εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο των Αθηνών, των αρχιτεκτόνων Σταματίου Κλεάνθους και Έντουαρντ Σάουμπερτ (Edward Schaubert). Βάσει του σχεδίου αυτού τα Ανάκτορα τοποθετούνται στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η πλατεία Ομονοίας.

1834

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Καρλ Φρίντριχ φον Σίνκελ (Karl Friedrich von Schinkel), με εντολή του αδελφού τού Όθωνα, Mαξιμιλιανού, και του διαδόχου της Πρωσίας, Φρειδερίκου Γουλιέλμου, φιλοτεχνεί σχέδια ανέγερσης των Ανακτόρων στην Ακρόπολη. Ο βασιλιάς της Βαυαρίας και πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α΄, απορρίπτει την πρόταση, επισημαίνοντας σε επιστολή του στον Όθωνα ότι δεν επιτρέπονται νέες οικοδομές στην Ακρόπολη.

1834 10 Μαρτίου

Ο Όθων επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Αθήνα. Σε επίσημη τελετή θέτει τον θεμέλιο λίθο των Ανακτόρων στη θέση όπου προβλεπόταν η ανέγερσή τους από το σχέδιο Κλεάνθη - Σάουμπερτ.

1834 20 Ιουλίου

Φθάνει στην Αθήνα, με εντολή του Λουδοβίκου Α΄, ο Γερμανός αρχιτέκτονας Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze), έφορος των κτηρίων της βασιλικής Αυλής, προκειμένου να ελέγξει το πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη - Σάουμπερτ και να μεριμνήσει για τη συντήρηση των αρχαίων μνημείων. O Κλέντσε τροποποιεί το αρχικό σχέδιο και τοποθετεί τα Ανάκτορα στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, περιλαμβάνοντας και το Θησείο στους ανακτορικούς κήπους. Φιλοτεχνεί, επίσης, και σχέδια των Ανακτόρων. Η πρότασή του, αν και εγκρίνεται από τον Όθωνα τον Σεπτέμβριο, τελικά δεν εφαρμόζεται.

1834 18 Σεπτεμβρίου

Υπογράφεται διάταγμα για τη μεταφορά της πρωτεύουσας την 1η Δεκεμβρίου, από το Ναύπλιο στην Αθήνα.

1834 1 Δεκεμβρίου

Η Αθήνα γίνεται και επίσημα «Πρωτεύουσα και Καθέδρα» του νεοσύστατου κράτους. Οργανώνεται υποδοχή του Όθωνα, ο οποίος εγκαθίσταται στην οικία του Χιώτη τραπεζίτη Αλέξανδρου Κοντόσταυλου (στη θέση που είναι σήμερα το κτήριο της Παλαιάς Βουλής), την οποία το Δημόσιο είχε φροντίσει να αγοράσει και να διαρρυθμίσει για αυτό τον σκοπό.


1835 20 Μαΐου

Ενηλικίωση του Όθωνα. Αναλαμβάνει ο ίδιος τη διακυβέρνηση της χώρας.

1835 Οκτώβριος

Ο αρχιτέκτονας Λούντβιχ Λάνγκε (Ludwig Lange) συνθέτει νέα πρόταση για τα Ανάκτορα, στους πρόποδες του Λυκαβηττού.

1835 25 Νοεμβρίου

Επισκέπτεται την Αθήνα ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Α΄, συνοδευόμενος από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ (Friedrich von Gaertner), Διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημο αρχιτέκτονα του κράτους, για να επιλέξουν την τελική τοποθεσία για τα Ανάκτορα.

1835 τέλη Δεκεμβρίου

Αποφασίζεται τελικά να κατασκευαστούν τα Ανάκτορα στα ανατολικά όρια της πόλης, στον λόφο της Μπουμπουνίστρας. Μέσα σε τρεις μήνες ετοιμάζονται τα νέα σχέδια. Η δαπάνη ανέγερσης του κτηρίου υπολογίζεται στο ποσό των 5.240.000 δραχμών.

1836 25 Ιανουαρίου

Σε πανηγυρική τελετή τίθεται ο θεμέλιος λίθος των Ανακτόρων, παρουσία του Λουδοβίκου Α΄.

1836 Μάρτιος

Ο Γκαίρτνερ οριοθετεί έκταση 500 περίπου στρεμμάτων για την ανέγερση του κτηρίου των Ανακτόρων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

1836 15 Μαρτίου

Ο Λουδοβίκος Α΄ και ο Γκαίρτνερ αναχωρούν για το Μόναχο. Την επίβλεψη της ανέγερσης του κτηρίου αναλαμβάνουν οι ανθυπολοχαγοί Σλότερ (Schloter) και Χοχ (Hoch). Στο Μόναχο ο Γκαίρτνερ επεξεργάζεται και ολοκληρώνει τα σχέδια των Ανακτόρων.

1836 10 / 22 Δεκεμβρίου

Γάμοι του Όθωνα με την Δούκισσα Αμαλία Μαρία Φρειδερίκη στο Ανάκτορο του Ολδεμβούργου.

1836

Ο Λουδοβίκος Α΄ δίνει εντολή στον γλύπτη Λούντβιχ Μίχελ φον Σβαντάλερ (Ludwig Michael von Schwanthaler) να ετοιμάσει σχέδια για τη ζωφόρο της Αίθουσας Τροπαίων (σημερινή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου) εμπνευσμένα από τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων.

1837 2 Φεβρουαρίου

Ο Όθων και η Αμαλία φθάνουν στην Αθήνα και εγκαθίστανται με ενοίκιο στο διαμορφωμένο για Ανάκτορο συγκρότημα των οικιών Σταματίου Βούρου (σημερινό κτήριο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και Γεωργίου Αφθονίδου στην Πλατεία του Νομισματοκοπείου (σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος).

1837 18 Φεβρουαρίου

Το Βαυαρικό κράτος δανειοδοτεί την Ελλάδα με 4.640.000 δραχμές για την ανέγερση των Ανακτόρων.

1839 14 Σεπτεμβρίου

Αρχίζει η δενδροφύτευση του Κήπου των Ανακτόρων, υπό την επίβλεψη του Βαυαρού γεωπόνου Σμάρατ (Smarat) και του βοηθού του, Πρώσου γεωπόνου, Φρίντριχ Σμιντ (Friedrich Schmidt).

1839 31 Δεκεμβρίου

Αρχίζει η κατασκευή της στέγης των Ανακτόρων με πανηγυρική εκδήλωση.

1840 23 Νοεμβρίου

Ο Γκαίρτνερ έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα, για να επιθεωρήσει την οικοδομή. Συνοδεύεται από 22 καλλιτέχνες (αρχιτέκτονες, ζωγράφους ιστορικών παραστάσεων και διακοσμητές), οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων των Ανακτόρων.

1840 τέλη Νοεμβρίου

Αρχίζουν οι ζωγραφικές εργασίες στην Αίθουσα Τροπαίων και την Αίθουσα των Υπασπιστών στον πρώτο όροφο. Τo έργο εκτελείται από τους Γερμανούς ζωγράφους Κλαούντιους φον Σράουντολφ (Claudius von Schraudolph), Ούλριχ Χάλμπράιτερ (Ulrich Halbreiter), Γιόζεφ Κράντσμπεργκερ (Joseph Krantzberger), Τόμας Γκούγκενμπέργκερ (Thomas Guggenberger), Φραντς Γιόζεφ Βουρμ (Franz Joseph Wurm) και Γιόζεφ Σέρερ (Joseph Scherer). Συνεργάζονται και οι αδελφοί Φίλιππος και Γεώργιος Μαργαρίτης.

1841 24 Mαρτίου

Ο Γκαίρτνερ αναχωρεί για το Μόναχο και την επιστασία των εργασιών στο κτήριο των Ανακτόρων αναλαμβάνει ο αρχιτέκτονας Έντουαρντ φον Ρίντελ (Edward von Riedel), ο οποίος και ολοκληρώνει το έργο.

1843 25 Ιουλίου

Οι βασιλείς εγκαθίστανται στα βασιλικά διαμερίσματα, στον πρώτο όροφο του κτηρίου των Ανακτόρων, και οι υπηρεσίες της Αυλής σε χώρους του ισογείου που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στο υπόλοιπο συγκρότημα συνεχίζονται οι εργασίες.

1843 3 Σεπτεμβρίου

Στρατός και λαός, με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και τον Ιωάννη Μακρυγιάννη, πολιορκούν τα Ανάκτορα και απαιτούν από τον Όθωνα Σύνταγμα. Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Ανδρέα Μεταξά, η οποία συγκαλεί συντακτική συνέλευση.

1843 τέλη Δεκεμβρίου

Ολοκληρώνονται οι ζωγραφικές εργασίες στην Αίθουσα Τροπαίων και την Αίθουσα Υπασπιστών.

1844 18 Μαρτίου

Η Α΄ Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το Σύνταγμα, το οποίο ο Όθων υπογράφει στα Ανάκτορα και δίνει τον σχετικό όρκο. Με το Σύνταγμα του 1844 εγκαθιδρύεται καθεστώς συνταγματικής μοναρχίας.

1845 Δεκέμβριος

Αρχικηπουρός του Κήπου των Ανακτόρων διορίζεται ο Γάλλος κηποτέχνης Φρανσουά Λουί Μπαρώ (François Louis Bareaud) με βοηθό τον Φρίντριχ Σμιντ.


1853

Ολοκληρώνεται το έργο της διακόσμησης των εσωτερικών χώρων των Ανακτόρων.

1854

O κηποτέχνης Μπαρώ εγκαταλείπει την Ελλάδα και τη διεύθυνση του Κήπου των Ανακτόρων αναλαμβάνει ο Σμιντ.

1858 15 Αυγούστου

Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Βουλευτηρίου (Παλαιά Βουλή) που ανεγείρεται με σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ (François Louis Florimond Boulanger). Η Βουλή συνεδριάζει προσωρινά σε αίθουσα του Πανεπιστημίου.

1862 αρχές

Η Βουλή μεταφέρεται στην «παράγκα», πρόχειρη πλινθόκτιστη κατασκευή δεξιά του σκάμματος ανέγερσης του Βουλευτηρίου, όπου και συνεδριάζει έως το 1875, οπότε εγκαινιάζεται το κτήριό της.

1862 4 Οκτωβρίου

Εκδηλώνεται στην Ακαρνανία επαναστατικό κίνημα με επικεφαλής τον Θεοδωράκη Γρίβα. Ακολουθούν η Πάτρα, το Αίγιο, η Κόρινθος και η Τρίπολη ενώ οι βασιλείς, επιδιώκοντας λαϊκή υποστήριξη, περιοδεύουν στην Πελοπόννησο.

1862 10 Οκτωβρίου

Ξεσπά στάση στον στρατώνα του Πυροβολικού, στο Μεταξουργείο, υπό την αρχηγία του ταγματάρχη Δημητρίου Παπαδιαμαντοπούλου. Στρατός και λαός καταλαμβάνουν τα Ανάκτορα και τα βασιλικά διαμερίσματα σφραγίζονται από την Επαναστατική Επιτροπή παρουσία του γραμματέα του Όθωνα. Με «Ψήφισμα του Έθνους» η προσωρινή κυβέρνηση (Δημήτριος Βούλγαρης, πρόεδρος, Κωνσταντίνος Κανάρης και Μπενιζέλος Ρούφος) κηρύσσει έκπτωτη τη δυναστεία του Όθωνα και συγκαλεί Εθνοσυνέλευση για την ψήφιση Συντάγματος και την εκλογή νέου ηγεμόνα.

1862 12 Οκτωβρίου

Ο Όθων και η Αμαλία εγκαταλείπουν την Ελλάδα και εγκαθίστανται στη Βαυαρική πόλη Βαμβέργη. Στις 14/26 Ιουνίου του 1867 πεθαίνει ο Όθων και στις 8/20 Μαΐου 1875 πεθαίνει η Αμαλία.

2. Βασιλεία Γεωργίου του Α΄ (1863 - 1913)

1863 18 Μαρτίου

Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 10 Δεκεμβρίου 1862, με το ΚΕ΄ ψήφισμά της αναγορεύει τον πρίγκιπα της Δανίας, Χριστιανό Γουλιέλμο Φερδινάνδο Αδόλφο Γεώργιο, δευτερότοκο γιο του πρίγκιπα της Δανίας, Χριστιανού, Συνταγματικό Βασιλιά των Ελλήνων. Με ψήφισμά της στις 15 Ιουνίου κηρύσσει τον Γεώργιο ενήλικο.

1863 25 Μαΐου / 6 Ιουνίου

Επιτροπή εκλεγμένη από την Εθνοσυνέλευση και αποτελούμενη από τους Κωνσταντίνο Κανάρη, Θρασύβουλο Ζαΐμη και Δημήτριο Γρίβα μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη και προσφέρει το Στέμμα στον Γεώργιο τον A΄.

1863 17 Οκτωβρίου

Ο Γεώργιος Α΄ φθάνει στον Πειραιά με τον ατμοδρόμωνα Ελλάς.

1864 17 / 29 Μαρτίου

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, που υπογράφεται από τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, παραχωρούνται τα Ιόνια Νησιά από την Αγγλία στην Ελλάδα.

1864 17 Οκτωβρίου

Η Β΄ Εθνοσυνέλευση ψηφίζει Σύνταγμα, που καθιερώνει ως πολίτευμα της Ελλάδας τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

1864 16 Νοεμβρίου

Σε επίσημη τελετή στη Β΄ Εθνοσυνέλευση ο Γεώργιος Α΄ ορκίζεται πίστη στο Σύνταγμα.

1867 15 / 27 Οκτωβρίου

Ο Γεώργιος Α΄ νυμφεύεται στην Πετρούπολη την ανιψιά του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Όλγα.

1867 11 Νοεμβρίου

Το βασιλικό ζεύγος έρχεται στην Αθήνα και εγκαθίσταται στα Ανάκτορα. Πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και αναδιάταξης του κτηρίου, κυρίως στους χώρους της ενδιαίτησης των βασιλέων.

1868 11 Νοεμβρίου

Η Βουλή ψηφίζει τον Νόμο Σ (Κόππα) (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 16.11.1868) που κυρώνει τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 1868 μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των κληρονόμων του βασιλιά Όθωνα, με την οποία αναγνωρίσθηκε χρέος της χώρας 4.500.000 δραχμών για την ανέγερση των Ανακτόρων στην Αθήνα, την αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων και την οικοδόμηση άλλων κτηρίων. Το χρέος θα εξοφληθεί σε 8 χρόνια με τόκο 4%. Το ποσό θα καταβάλλεται στη βασίλισσα Αμαλία και μετά τον θάνατο αυτής στους κληρονόμους του βασιλιά Όθωνα.

1875 11 Αυγούστου

Εγκαινιάζεται το κτήριο του Νέου Βουλευτηρίου (Παλαιά Βουλή) με πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, παρουσία του Γεωργίου Α΄.

1880 23 Δεκεμβρίου

Η Βουλή ψηφίζει τον Νόμο ΩΠΓ΄ (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 5.1.1880), που κυρώνει τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 29 Νοεμβρίου / 11 Δεκεμβρίου 1880 μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης, του αυτοκράτορα της Γερμανίας και του πρίγκιπα της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Φερδινάνδου, με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η Ελλάδα οφείλει στον πρίγκιπα το ποσό των 2.600.000 φράγκων με βάση τα δάνεια που έλαβε από τη Βαυαρία κατά τα έτη 1835, 1836 και 1837.

1881 10 / 22 Φεβρουαρίου

Η Διάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη παραχωρεί στην Ελλάδα τη Θεσσαλία (εκτός της περιοχής Ελασσόνας) και από την Ήπειρο την περιοχή της Άρτας.

1884 24 Ιουλίου

Μεγάλη πυρκαγιά αποτεφρώνει τη στέγη και τον δεύτερο όροφο της βόρειας πτέρυγας των Ανακτόρων μέχρι και τη βόρεια πλευρά του ανατολικού αετώματος. Η ζημιά υπολογίζεται σε 400.000 δραχμές.

1884 31 Ιουλίου

Αρχίζουν οι επισκευές στα Ανάκτορα.

1889 18 Οκτωβρίου

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος νυμφεύεται στην Αθήνα την αδελφή του αυτοκράτορα της Γερμανίας, Γουλιέλμου, Σοφία.


1891

Τίθεται ο θεμέλιος λίθος των Ανακτόρων του διαδόχου Κωνσταντίνου (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) στη σημερινή οδό Ηρώδου του Αττικού. Το κτήριο ανεγείρεται σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller).

1893 1 Δεκεμβρίου

Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή ότι το κράτος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προς τα εξωτερικά δάνεια. Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή κηρύσσει την πτώχευση της χώρας.

1896 25 Μαρτίου - 3 Απριλίου

Τελούνται στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Α΄ Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες.

1896 30 Μαρτίου

Πεθαίνει ο Χαρίλαος Τρικούπης στις Κάννες.

1897 5 Απριλίου

Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα.

1897 4 Δεκεμβρίου

Μετά την ήττα της Ελλάδας υπογράφεται οριστική Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία προβλέπει τροποποίηση υπέρ της Τουρκίας των συνόρων στη Θεσσαλία και υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στην Τουρκία πολεμική αποζημίωση. Η Ελλάδα τίθεται υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

1898

Περατώνεται η κατασκευή των Ανακτόρων του Διαδόχου και η οικογένειά του εγκαθίσταται σ’ αυτά.

1904 - 1908

Μακεδονικός Αγώνας.

1909 15 Αυγούστου

Επανάσταση στο Γουδή.

1909 14 Σεπτεμβρίου

Οργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως για την υποστήριξη της Επανάστασης στο Γουδή. Οι διαδηλωτές κάνουν πορεία προς τα Ανάκτορα, όπου επιδίδουν ψήφισμα.

1909 24 Δεκεμβρίου

Νέα πυρκαγιά στα Ανάκτορα αποτεφρώνει ολοσχερώς την κεντρική πτέρυγα, όπου βρίσκονται οι αίθουσες χορού - παιγνίων - τραπεζαρίας, με όλη τη ζωγραφική και τη γλυπτική της διακόσμηση, τα αντίστοιχα σε αυτήν τμήματα της δυτικής και ανατολικής πτέρυγας και το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου.

1909 τέλη Δεκεμβρίου

Η βασιλική οικογένεια εγκαθίσταται προσωρινά στα θερινά ανάκτορα του Τατοΐου.

1910 31 Μαρτίου

Η Βουλή ψηφίζει τον Νόμο ΓΨΕ΄ (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 10.4.1910), με τον οποίο εγκρίνεται δαπάνη 1.200.000 δραχμών για την επισκευή και την ανακαίνιση του τμήματος των Ανακτόρων που καταστράφηκε τη νύχτα της 24ης προς την 25η Δεκεμβρίου 1909.

1910 8 Αυγούστου

Διενεργούνται εκλογές για την Α΄ Διπλή Αναθεωρητική Βουλή.

1910 6 Οκτωβρίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει την πρώτη κυβέρνησή του.

1910 28 Νοεμβρίου

Διενεργούνται εκλογές για τη Β΄ Διπλή Αναθεωρητική Βουλή.

1911 1 Ιουνίου

Η Β΄ Διπλή Αναθεωρητική Βουλή, που συνήλθε στις 8 Ιανουαρίου, ψηφίζει το νέο Σύνταγμα.

1912 Άνοιξη

Η βασιλική οικογένεια επιστρέφει στα Ανάκτορα, ενώ συνεχίζονται οι επισκευές στο κτήριο.

1912 4 Οκτωβρίου

Κηρύσσεται ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος με αντιμέτωπους τους Βαλκανικούς Συμμάχους (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο) και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1912 26 Οκτωβρίου

Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη.

1912 τέλη Δεκεμβρίου

Διακόπτονται οι επισκευές στα Ανάκτορα λόγω των πολεμικών γεγονότων.

1913 21 Φεβρουαρίου

Απελευθερώνονται τα Ιωάννινα.

1913 5 Μαρτίου

Δολοφονείται ο Γεώργιος Α΄ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.


Β. Παλαιά Ανάκτορα (1913 - 1934)

1913 8 Mαρτίου

O διάδοχος Κωνσταντίνος oρκίζεται βασιλιάς. Το ανάκτορο της οδού Ηρώδου του Αττικού, στο οποίο διέμενε έως τότε ως Διάδοχος του Θρόνου, ορίζεται ως Βασιλικό Ανάκτορο. Η βασιλομήτωρ Όλγα εξακολουθεί να κατοικεί σε τμήμα των Παλαιών Ανακτόρων.

1913 17 / 30 Μαΐου

Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Συμμάχων της Βαλκανικής, με την οποία τερματίζεται ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος.

1913 16 Ιουνίου

Αρχίζει ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος από την Βουλγαρία, εναντίον της Ελλάδας και της Σερβίας.

1913 28 Ιουλίου / 10 Αυγούστου

Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου με την οποία τερματίζεται ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Στην Ελλάδα κατακυρώνονται τα εδάφη της σημερινής Μακεδονίας και της σημερινής Ηπείρου, τα νησιά του Αιγαίου (πλην Δωδεκανήσου, Ίμβρου και Τενέδου) και η Κρήτη.

1914 15 / 28 Ιουλίου

Κηρύσσεται ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1915 21 Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση παραιτείται μετά από διαφωνία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄ για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο.

1915 31 Μαΐου

Διενεργούνται εκλογές τις οποίες κερδίζει το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1915 22 Σεπτεμβρίου

Η κυβέρνηση Βενιζέλου εξωθείται εκ νέου σε παραίτηση. Έναρξη του Εθνικού Διχασμού.

1915 6 Δεκεμβρίου

Διενεργούνται εκλογές από τις οποίες το Κόμμα των Φιλελευθέρων απέχει. Τις εκλογές κερδίζει το κόμμα των Εθνικοφρόνων (Γούναρης, Θεοτόκης, Ράλλης).

1916 26 Σεπτεμβρίου

Ξεσπά το κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1917 30 Μαΐου

Ο Κωνσταντίνος Α΄ υποχρεώνεται από τις δυνάμεις της Αντάντ σε παραίτηση. Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος ορκίζεται βασιλιάς και παραμένει στο ανάκτορο της οδού Ηρώδου του Αττικού.

1917 2 Ιουνίου

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί από την Ελλάδα μαζί με τη βασιλική οικογένεια.

1917 14 Ιουνίου

Ορκίζεται κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου.

1917 12 Ιουλίου

Αναβιώνει η Βουλή των εκλογών της 31ης Μαΐου 1915 («Βουλή των Λαζάρων»).

1918 αρχές Ιανουαρίου

Το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιών Ανακτόρων, εκτός των βασιλικών διαμερισμάτων, μετατρέπεται σε νοσοκομείο τραυματιών πολέμου.

1919 18 Ιανουαρίου

Αρχίζει η Διάσκεψη των Παρισίων για την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης.

1919 Μάιος

Ο Ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη.

1920 28 Ιουλίου / 10 Αυγούστου

Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών, με την οποία εκχωρούνται στην Ελλάδα η Ανατολική Θράκη (εκτός από την Κωνσταντινούπολη) και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Επικυρώνεται, επίσης, η κυριαρχία της και στα άλλα νησιά του Αιγαίου και της παραχωρείται η διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης.

1920 12 Οκτωβρίου

Θάνατος του βασιλιά Αλέξανδρου. Μέχρι την ορκωμοσία αντιβασιλέα τη συνταγματική βασιλική εξουσία ασκεί το υπουργικό συμβούλιο.

1920 1 Νοεμβρίου

Διενεργούνται εκλογές στις οποίες ηττάται το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών λύνει και το ζήτημα του αρχηγού του κράτους.

1920 4 Νοεμβρίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαταλείπει την Ελλάδα. Η βασιλομήτωρ Όλγα, που βρίσκεται στην Αθήνα, αναλαμβάνει την αντιβασιλεία.

1920 22 Νοεμβρίου

Με δημοψήφισμα αποφασίζεται η επάνοδος του Κωνσταντίνου Α΄.

1920 6 Δεκεμβρίου

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ επανέρχεται και εγκαθίσταται στο ανάκτορο της οδού Ηρώδου του Αττικού.


1921 28 Ιουνίου / 10 Ιουλίου

Μεγάλη επίθεση του Ελληνικού στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

1922 2 Ιουλίου

Η βασιλομήτωρ Όλγα εγκαταλείπει την Ελλάδα για λόγους υγείας. Πεθαίνει στην Ρώμη στις 19 Ιουνίου 1926.

1922 13 Αυγούστου

Επίθεση των δυνάμεων του Κεμάλ εναντίον του Ελληνικού στρατού. Κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και υποχώρηση του Ελληνικού στρατού.

1922 27 Αυγούστου

Η Σμύρνη καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και πυρπολείται.

1922 11 Σεπτεμβρίου

Επανάσταση του Ελληνικού στρατού, με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα και Στυλιανό Γονατά, στη Χίο και τη Μυτιλήνη.

1922 14 Σεπτεμβρίου

Ο Κωνσταντίνος Α' παραιτείται και αναχωρεί από την Ελλάδα. Τον διαδέχεται στον θρόνο ο πρωτότοκος γιος του, Γεώργιος Β'. Ο Κωνσταντίνος Α' πεθαίνει στο Παλέρμο, στις 29 Δεκεμβρίου 1922.

1922 Σεπτέμβριος

Μικρασιατική Καταστροφή. Πλήθη προσφύγων έρχονται στην Ελλάδα. Στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων εγκαθίστανται διάφορες υπηρεσίες περίθαλψης και απασχόλησης των προσφύγων (νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, εργαστήρια κ.ά.), ενώ στα βασιλικά διαμερίσματα εξακολουθούν να φυλάσσονται έπιπλα και αντικείμενα της οικογένειας του Γεωργίου Α'.

1923 30 Ιανουαρίου

Υπογράφεται στη Λωζάννη η «Σύμβασις περί της ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών».

1923 Άνοιξη

Μέρος της κινητής βασιλικής περιουσίας αποστέλλεται στη βασιλομήτορα Όλγα στη Ρώμη.

1923 24 Ιουλίου

Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάννης, με την οποία μεταξύ άλλων καθορίζονται τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα περιορίζεται στον Έβρο και επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκτός από την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες.

1923 9 Δεκεμβρίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει να μεταφερθούν τα δικαστήρια στα Παλαιά Ανάκτορα. Τελικά η μεταφορά δεν πραγματοποιείται, διότι οι χώροι κρίνονται ακατάλληλοι και ανεπαρκείς.

1923 12 Δεκεμβρίου

Με νομοθετικό διάταγμα η κυβέρνηση Γονατά αυξάνει την πίστωση των 75.276 δραχμών, που παρασχέθηκε στις 16 Ιουνίου 1923, σε 250.000 δραχμές για την αποπληρωμή των εργασιών επισκευής του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων.

1923 16 Δεκεμβρίου

Διενεργούνται εκλογές για την Δ΄ Συντακτική Συνέλευση, τις οποίες κερδίζουν τα Βενιζελικά κόμματα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέχουν.

1923 18 Δεκεμβρίου

Ο Γεώργιος Β΄, με υπόδειξη της κυβέρνησης Γονατά, αναγκάζεται «να ταξιδεύση εις το εξωτερικόν υπό μορφήν αδείας».

1923 19 Δεκεμβρίου

Η αντιβασιλεία ανατίθεται στον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

1923

Ο Κήπος των Ανακτόρων χαρακτηρίζεται «κρατικός δημόσιος κήπος» και από τότε παραμένει ανοικτός στο κοινό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

1924 Ιανουάριος

Το Υπουργείο Γεωργίας, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων, δέχεται πολλές αιτήσεις από υπουργεία και οργανώσεις, προκειμένου να στεγάσουν υπηρεσίες τους σε αυτό.

1924 2 Ιανουαρίου

Ο Νικόλαος Πλαστήρας «καταθέτει την εξουσία της Επαναστάσεως ενώπιον της κυριάρχου Εθνικής Συνελεύσεως». Ο πρωθυπουργός Στυλιανός Γονατάς ανακοινώνει την παραίτηση της επαναστατικής κυβέρνησης.

1924 11 Ιανουαρίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση.

1924 6 Φεβρουαρίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται και αναχωρεί στο εξωτερικό. Ο Γεώργιος Καφαντάρης σχηματίζει κυβέρνηση.

1924 12 Μαρτίου

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου σχηματίζει κυβέρνηση.


1924 25 Μαρτίου

Με ψήφισμα της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης κηρύσσεται έκπτωτη η δυναστεία του Γεωργίου Α΄ και αποφασίζεται «να συνταχθεί η Ελλάς εις Δημοκρατίαν κοινοβουλευτικής μορφής, υπό τον όρον εγκρίσεως της αποφάσεως αυτής αμέσως υπό του λαού διά δημοψηφίσματος».

1924 13 Απριλίου

Διενεργείται δημοψήφισμα, με το οποίο καταλύεται το πολίτευμα της βασιλευομένης δημοκρατίας και εγκαθιδρύεται αβασίλευτη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

1924 1 Μαΐου

Ο αντιβασιλέας Παύλος Κουντουριώτης ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1924 Μάιος

Το ανάκτορο της οδού Ηρώδου του Αττικού μετατρέπεται σε έδρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

1924 20 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με έκθεση της Αστυνομίας Πόλεων το κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων στεγάζει κρατικές και άλλες υπηρεσίες.

1924 1 Δεκεμβρίου

Η Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας εγκαθίσταται στα διαμερίσματα της βασίλισσας Όλγας. Τα διαμερίσματα του Γεωργίου Α΄, στο ισόγειο, εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως χώρος αποθήκευσης της κινητής βασιλικής περιουσίας.

1924 19 Δεκεμβρίου

Το παρεκκλήσιο στη ΝΑ γωνία του ισογείου παραχωρείται προσωρινά στην Ευαγγελική Εκκλησία.

1925 14 Ιανουαρίου

Η Αστυνομία Πόλεων εγκαθίσταται στον δεύτερο όροφο του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων, στους χώρους που κατείχε η Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας.

1925 25 Ιουνίου

Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα του στρατηγού Θεοδώρου Παγκάλου, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση που παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

1925 26 Αυγούστου

Η κυβέρνηση Παγκάλου με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 31.8.1925) ιδρύει την «Αεροπορική Άμυνα», Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση των δημοσίων κτημάτων, που ανήκε έως τότε στο Υπουργείο Γεωργίας, μεταξύ των οποίων είναι και τα Παλαιά Ανάκτορα.

1925 9 Οκτωβρίου

Τα βασιλικά διαμερίσματα με το περιεχόμενό τους παραδίδονται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία για να λειτουργήσουν ως παράρτημα του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου.

1925 Νοέμβριος

Το Υπουργείο Στρατιωτικών συντάσσει μελέτη σχετικά με τις τροποποιήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων για την εγκατάσταση σε αυτό των στρατιωτικών υπουργείων.

1925

Στο ΒΑ τμήμα του περιβόλου των Παλαιών Ανακτόρων ανεγείρεται περίπτερο -γνωστό σήμετα ως «παλατάκι»- σε σχέδια του Αμερικανού αρχιτέκτονα Στιούαρτ Τόμσον (Stuart Τhompson), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πρατήριο έκθεσης και πώλησης των Εργαστηρίων Μπενάκη, που λειτουργούν σε χώρους των Παλαιών Ανακτόρων.

1926 4 Ιανουαρίου

Εγκαθιδρύεται η δικτατορία του Θεοδώρου Παγκάλου.

1926 4 Απριλίου

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναδεικνύεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1926 26 Απριλίου

Με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 14.5.1926) αποφασίζεται η εγκατάσταση στα Παλαιά Ανάκτορα του Υπουργείου Στρατιωτικών και διατίθεται ποσό 10.000.000 δραχμών για την επισκευή τους.

1926 Ιούλιος

Αρχίζουν οι εργασίες επισκευής και διαρρύθμισης του κτηρίου Παλαιών Ανακτόρων, σε σχέδια και επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, για την εγκατάσταση υπηρεσιών του Υπουργείου Στρατιωτικών.

1926 22 Αυγούστου

Ανατρέπεται η δικτατορία του Θεοδώρου Παγκάλου από τον στρατηγό Γεώργιο Κονδύλη. Επανέρχεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1926 7 Σεπτεμβρίου

Η κυβέρνηση Κονδύλη με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 20.9.1926) αφαιρεί τη διαχείριση του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων από την «Αεροπορική Άμυνα», για να χρησιμοποιηθεί αυτό ως Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας μαζί με τις σχετικές υπηρεσίες, και προκηρύσσει διαγωνισμό για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

1926 7 Οκτωβρίου

Διακόπτονται οι εργασίες επισκευής. Το κτήριο παραμένει σε εγκατάλειψη έως το 1930.

1926 4 Δεκεμβρίου

Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.

1927 27 Φεβρουαρίου

Ο πληρεξούσιος του Γεωργίου Β΄, Άγγελος Μεταξάς, παραδίδει στην Εθνολογική Εταιρεία όλη την οικοσκευή που βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα του Γεωργίου Α΄, στη μεσημβρινή πλευρά των Παλαιών Ανακτόρων, ώστε να εκτεθεί σε μουσείο που θα στεγαστεί στον ίδιο χώρο.


1927 3 Ιουνίου

Ψηφίζεται το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1927 24 Νοεμβρίου

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ενθυμίων του Γεωργίου Α΄ ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Το μουσείο λειτουργεί στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων έως τον Αύγουστο του 1930, οπότε αποφασίζεται η εκκένωση του κτηρίου προκειμένου να εγκατασταθεί σ’ αυτό η Βουλή. Τα αντικείμενα του μουσείου θα μεταφερθούν σε διάφορες αποθήκες έως την επιστροφή του Γεωργίου Β΄, το 1935, οπότε επαναλειτουργεί το μουσείο στους ίδιους χώρους του ισογείου.

1928 28 Ιουνίου

Η κυβέρνηση Ζαΐμη με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 30.6.1928) αποδέχεται πρόταση Επιτροπής να τοποθετηθεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Πλατεία των Παλαιών Ανακτόρων, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο οποίος είχε βραβευθεί σε σχετικό διαγωνισμό. Η κυβέρνηση διαθέτει το ποσό του 1.000.000 δραχμών για την κατασκευή του μνημείου και το ποσό του 1.200.000 δραχμών για τη διαμόρφωση του χώρου της πλατείας μπροστά στα Παλαιά Ανάκτορα.

1928 4 Ιουλίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ορκίζεται πρωθυπουργός.

1929 Μάρτιος

Ύστερα από πολλές συζητήσεις στην Βουλή για τη χρήση του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων, η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει οριστικά τη στέγαση σε αυτό της Βουλής και της Γερουσίας. Δημοσιεύεται στις εφημερίδες προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύνταξη σχετικής μελέτης.

1929 Καλοκαίρι

Αρχίζουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση της πλατείας μπροστά από τα Παλαιά Ανάκτορα, όπου θα τοποθετηθεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

1929 9 Δεκεμβρίου

Ο Παύλος Κουντουριώτης παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λόγους υγείας.

1929 14 Δεκεμβρίου

Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1929 Δεκέμβριος

Το κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων εκκενώνεται για να αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη στέγαση της Βουλής και της Γερουσίας.

1930 10 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση Βενιζέλου με νομοθετικό διάταγμα διαθέτει πίστωση 40.000.000 δραχμών για τη μετασκευή του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας. Το διάταγμα κυρώνεται με τον Νόμο 4747 της 13ης Μαΐου 1930 (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 15.5.1930).

1930 Φεβρουάριος

Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κριεζής υποβάλλει τα τελικά σχέδια για έγκριση στη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Οικονομικών.

1930 24 Μαΐου

Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 21.6.1930) εγκρίνεται η ανάθεση της επίβλεψης των έργων της μετασκευής των Παλαιών Ανακτόρων σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας, στον Ανδρέα Κριεζή.

1930 10 Νοεμβρίου

Εγκρίνονται τα σχέδια του Ανδρέα Κριεζή.

1930 3 Δεκεμβρίου

Τελετή έναρξης των εργασιών για τη μετασκευή των Παλαιών Ανακτόρων σε Μέγαρο της Βουλής και της Γερουσίας. Η μελέτη του Κριεζή έχει προϋπολογισμό 100.000.000 δραχμών, αλλά η τελική δαπάνη θα ξεπεράσει το ποσό των 123.000.000 δραχμών.

1932 25 Μαρτίου

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Ανεξαρτησίας. Το μνημείο ανεγέρθηκε σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Εμμανουήλ Λαζαρίδη και η σύνθεση της ανάγλυφης πλάκας έγινε από τον γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ.

1933 5 Μαρτίου

Διενεργούνται εκλογές, τις οποίες κερδίζει ο συνασπισμός των κομμάτων υπό τον Παναγή Τσαλδάρη.

1933 6 Μαρτίου

Κίνημα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, το οποίο αποτυγχάνει. Σχηματίζεται μεταβατική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Αλέξανδρο Οθωναίο.

1933 10 Μαρτίου

Σχηματίζει κυβέρνηση ο Παναγής Τσαλδάρης.


Γ. Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων (1934 - 2008)

1. Από τη μεταφορά της Βουλής έως τη Μεταπολίτευση (1934 - 1974)

1934 2 Αυγούστου

Εγκαινιάζεται η Αίθουσα της Γερουσίας με την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση των μελών της.

1934 17 Σεπτεμβρίου

Επίσημη εγκατάσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Μέγαρο της Βουλής.

1935 1 Μαρτίου

Εκδηλώνεται κίνημα Βενιζελικών αξιωματικών, το οποίο καταστέλλει ο Γεώργιος Κονδύλης.

1935 11 Μαρτίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαταλείπει την Ελλάδα.

1935 1 Απριλίου

Με Συντακτική Πράξη καταργείται η Γερουσία που συγκροτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1929. Η αίθουσα των συνεδριάσεων της, όμως, εξακολουθεί έως σήμερα να φέρει το όνομά της.

1935 Ioύνιος

Μεταφέρεται το μεγαλύτερο μέρος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, από το κτήριο της Ανθίμου Γαζή στον δεύτερο όροφο της βορειοανατολικής πτέρυγας του Μεγάρου της Βουλής.

1935 1 Ιουλίου

Η Ε΄ Εθνοσυνέλευση αρχίζει πανηγυρικά της εργασίες της στη νέα της αίθουσα.

1935 Ιούλιος

Στην Παλαιά Βουλή στεγάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο παραμένει εκεί έως το 1962.

1935 10 Οκτωβρίου

Παραίτηση του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Γεωργίου Κονδύλη. Την ίδια μέρα η Ε΄ Εθνοσυνέλευση ψηφίζει την κατάργηση της πολιτεύματος της αβασίλευτης δημοκρατίας. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση και αναλαμβάνει και την αντιβασιλεία.

1935 3 Νοεμβρίου

Διενέργεια δημοψηφίσματος με αποχή των Βενιζελικών κομμάτων. Το αποτέλεσμα είναι υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας.

1935 19 Νοεμβρίου

Συγκροτείται υπηρεσία εποπτείας και συντήρησης του Μεγάρου της Βουλής.

1935 25 Νοεμβρίου

Επιστρέφει ο Γεώργιος Β΄, ύστερα από 12 χρόνια εξορίας, και εγκαθίσταται στο ανάκτορο της οδού Ηρώδου του Αττικού.

1936 18 Μαρτίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πεθαίνει στο Παρίσι.

1936 6 Μαΐου

Η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει τον Νόμο υπ’ αριθ. 3 (Εφημερίς της Κυβερνήσεως /  12.5.1936), με τον οποίο δύνανται να στεγαστούν προσωρινά σε διαμερίσματα του κτηρίου της Βουλής το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο.

1936 17 Μαΐου

Πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης.

1936 4 Αυγούστου

Ο Γεώργιος Β΄ εκδίδει διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή και επιβάλλεται το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά.

1936 24 Αυγούστου

Η δικτατορία Μεταξά, με τον αναγκαστικό νόμο υπ’ αριθ. 36, μεταβιβάζει όλες τις δικαιοδοσίες και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής για τη χρήση του κτηρίου της Βουλής, στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

1936 Νοέμβριος

Με εντολή του Γεωργίου Β΄ μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Ενθυμίων του Γεωργίου Α΄, που βρίσκονταν σε διάφορες αποθήκες από το 1930, μεταφέρεται στο Μέγαρο της Βουλής, σε τρεις αίθουσες του ΝΔ τμήματος του ισογείου.

1937 23 Μαρτίου

Με τον αναγκαστικό νόμο υπ’ αριθ. 585 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 10.4.1937) επιτρέπεται να στεγάζονται και άλλες δημόσιες υπηρεσίες στο κτήριο της Βουλής. Έτσι εγκαθίστανται στο κτήριο το Υπουργείο Ασφαλείας και για μικρό διάστημα η Αερολέσχη της Ελλάδος.

1940 28 Οκτωβρίου

Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας. Ο Ελληνικός στρατός αποκρούει την εισβολή και απωθεί τον Ιταλικό στρατό στο έδαφος της Αλβανίας.


1941 29 Ιανουαρίου

Πεθαίνει ο Ιωάννης Μεταξάς.

1941 6 Απριλίου

Η Γερμανία εισβάλλει ταυτόχρονα στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα.

1941 22 Απριλίου

Μετά την κατάρρευση του μετώπου ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ με διάγγελμά του δηλώνει ότι απομακρύνεται από την Αθήνα μαζί με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους στην Κρήτη.

1941 27 Απριλίου

Οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα. Η Ελλάδα υπό κατοχή Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών στρατευμάτων.

1941 Απρίλιος

Στο Μέγαρο της Βουλής εγκαθίσταται η διορισμένη από τους Γερμανούς κυβέρνηση και υπηρεσίες της Γερμανικής Διοίκησης. Μέρος των χώρων του Μουσείου Ενθυμίων του Γεωργίου Α΄ παραχωρείται στον Ελληνο-Ιταλικό Σύνδεσμο. Τα πολυτιμότερα αντικείμενα του μουσείου μεταφέρονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τα υπόλοιπα παραμένουν στο κτήριο της Βουλής. Το Υπουργείο Ασφαλείας παραμένει, επίσης, στο κτήριο.

1944 12 Οκτωβρίου

Αποχωρούν τα Γερμανικά στρατεύματα από την Αθήνα. Η ξένη κατοχή τερματίζεται.

1944 18 Οκτωβρίου

Άφιξη στην Αθήνα της εξόριστης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1944 3 Δεκεμβρίου

Ξεσπούν τα Δεκεμβριανά, η μάχη για την Αθήνα, στην οποία συγκρούονται οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης και το Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα με τις δυνάμεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ.).

1944 31 Δεκεμβρίου

Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ορίζεται αντιβασιλέας.

1946 31 Μαρτίου

Η κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη διενεργεί εκλογές για την Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή, από τις οποίες απέχουν τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Τα συντηρητικά κόμματα κερδίζουν τις εκλογές.

1946 18 Απριλίου

Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης σχηματίζει κυβέρνηση.

1946 13 Μαΐου

Συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή.

1946 Μάιος

Στο Μέγαρο της Βουλής στεγάζονται, εκτός των υπηρεσιών της Βουλής, υπηρεσίες του Υπουργείου Ασφαλείας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

1946 14 Μαΐου

Ο Ιωάννης Θεοτόκης εκλέγεται Πρόεδρος Βουλής. Αρχίζουν οι εργασίες συντήρησης του κτηρίου και γίνονται αλλαγές στη χρήση των χώρων του, καθώς και επεμβάσεις διαρρύθμισης.

1946 1 Σεπτεμβρίου

Διενεργείται δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας.

1946 28 Δεκεμβρίου

Ο Γεώργιος Β΄ επανέρχεται στον θρόνο.

1947 10 Φεβρουαρίου

Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των νικητών Συμμάχων και της Ιταλίας, με την οποία τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα.

1947 1 Απριλίου

Πεθαίνει ο Γεώργιος Β΄ και στον θρόνο τον διαδέχεται ο αδελφός του, Παύλος.

1947 7 Σεπτεμβρίου

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη. Ο Σοφούλης παραμένει πρωθυπουργός έως τον θάνατό του, στις 24 Ιουνίου 1949.


1950 5 Μαρτίου

Διενεργούνται εκλογές στις οποίες πλειοψηφούν τα κόμματα του Κέντρου: η Ε.Π.Ε.Κ. του Νικολάου Πλαστήρα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο και το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου. Στις 23 Μαρτίου ο Σοφοκλής Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση με τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, αλλά παραιτείται στις 15 Απριλίου.

1950 15 Απριλίου

Τα κόμματα του Κέντρου σχηματίζουν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος προβάλλει την πολιτική της λήθης για τα πάθη του εμφυλίου πολέμου.

1950 21 Αυγούστου

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Ο ίδιος θα σχηματίσει εν συνεχεία άλλες δύο κυβερνήσεις (13 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου 1950).

1951 27 Οκτωβρίου

Ο Νικόλαος Πλαστήρας σχηματίζει κυβέρνηση με αντιπρόεδρο τον Σοφοκλή Βενιζέλο μετά τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951.

1951 21 Δεκεμβρίου

Η Βουλή ψηφίζει το Σύνταγμα, το οποίο υπογράφει ο βασιλιάς στις 31 Δεκεμβρίου.

1952 27 Φεβρουαρίου

Με υπουργική απόφαση (Εφημερίς της Κυβερνήσεως / 5.3.1952) το Μέγαρο της Βουλής κατατάσσεται μαζί με άλλα έντεκα κτήρια στην ειδική κατηγορία των οικοδομημάτων ειδικής προστασίας.

1952 19 Νοεμβρίου

Ο Αλέξανδρος Παπάγος, πρόεδρος του Ελληνικού Συναγερμού, που κέρδισε τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952, σχηματίζει κυβέρνηση.

1953 26 Ιουλίου

Πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας.

1955 4 Οκτωβρίου

Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπάγος.

1955 6 Οκτωβρίου

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σχηματίζει κυβέρνηση. Ως πρόεδρος της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (Ε.Ρ.Ε.) κερδίζει τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956, της 11ης Μαΐου 1958 και της 29ης Οκτωβρίου 1961, και παραμένει πρωθυπουργός έως το 1963.

1961 9 Ιουλίου

Υπογράφεται στην Αίθουσα Τροπαίων του Μεγάρου της Βουλής η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).

1963 19 Ιουνίου

Ο Παναγιώτης Πιπινέλης σχηματίζει κυβέρνηση.

1963 28 Σεπτεμβρίου

Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Στυλιανό Μαυρομιχάλη, για να διενεργήσει εκλογές.

1963 8 Νοεμβρίου

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρόεδρος της Ενώσεως Κέντρου, σχηματίζει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963. Κερδίζει και τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964.

1964 7 Ιανουαρίου

Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

1964 6 Μαρτίου

Πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος και τον διαδέχεται στον θρόνο ο πρωτότοκος γιος του, Κωνσταντίνος Β΄.

1965 15 Ιουλίου

Ανατρέπεται η κυβέρνηση Παπανδρέου. Έως τον Απρίλιο του 1967 σχηματίζονται διαδοχικά κυβερνήσεις των Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα, Ηλία Τσιριμώκου, Στέφανου Στεφανόπουλου και η υπηρεσιακή του Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Τελικά σχηματίζει κυβέρνηση ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Μάιο του 1967, αλλά ανατρέπεται στις 21 Απριλίου 1967 με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

1965 27 Σεπτεμβρίου

Δημόσιος διαγωνισμός για την επισκευή και συντήρηση του κτηρίου.

1966 Ιούλιος

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτριος Παπασπύρου, αναθέτει στον αρχιτέκτονα Εμμανουηλίδη την εξωτερική επισκευή του κτηρίου. Την ίδια εποχή η αίθουσα εστιατορίου της Βουλής και της Γερουσίας, στο ισόγειο της μεσημβρινής πλευράς του κτηρίου, διαρρυθμίζεται σε Εντευκτήριο Βουλευτών.


1967 21 Απριλίου

Με το στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών επιβάλλεται δικτατορία και η Βουλή παύει να λειτουργεί. Το Μέγαρο της Βουλής χρησιμοποιείται από τη δικτατορική κυβέρνηση, η οποία κάνει μετατροπές στους εσωτερικούς χώρους και τους διαδρόμους, κυρίως, για λόγους ασφαλείας. Οι αίθουσες συνεδριάσεων της Βουλής και της Γερουσίας χρησιμοποιούνται μόνο για συνεντεύξεις των δικτατόρων.

1967 13 Δεκεμβρίου

Βασιλικό αντιπραξικόπημα αποτυγχάνει και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ εγκαταλείπει την Ελλάδα. Αντιβασιλέας ορίζεται ο αντιστράτηγος Γεώργιος Ζωιτάκης.

1968 1 Νοεμβρίου

Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου.

1970 Δεκέμβριος

Το Μέγαρο της Βουλής χρησιμοποιείται για τις συνεδριάσεις της διορισμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής.

1970 16 Μαρτίου

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης.

1971 25 Μαρτίου

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης διαρρυθμίζεται μία αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Βουλής με σκοπό τη διασφάλιση και την έκθεση των Εθνικών Κειμηλίων, γνωστή σήμερα ως Αίθουσα Πολυτίμων.

1972 12 Αυγούστου

Με απόφαση του πρωθυπουργού της δικτατορίας διαμορφώνονται δύο συνεχόμενες αίθουσες της Βιβλιοθήκης της Βουλής σε αίθουσα Πινακοθήκης, για να αναρτηθούν οι προσωπογραφίες όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί της χώρας.

1973 28 Φεβρουαρίου

Συγκροτείται Επιτροπή για την παραλαβή των φιλοτεχνημένων προσωπογραφιών όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί της χώρας και την ανάρτησή τους στον χώρο της Βιβλιοθήκης, που διαμορφώθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.

1973 29 Ιουλίου

Διενεργείται νόθο δημοψήφισμα με το οποίο καταργείται η μοναρχία και εγκαθιδρύεται «Προεδρική Δημοκρατία», με Πρόεδρο τον δικτάτορα, Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1973 17 Νοεμβρίου

Αντιδικτατορική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο με αιτήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία». Η εξέγερση επεκτείνεται με τη συμμετοχή και πολιτών και καταστέλλεται με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την επέμβαση των τανκς.

1973 25 Νοεμβρίου

Ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο. «Πρόεδρος Δημοκρατίας» ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης.

1974 15 Ιουλίου

Με στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο ανατρέπεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

1974 20 Ιουλίου

Τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

1974 23 Ιουλίου

Κατάρρευση της δικτατορίας. Ο Φαίδων Γκιζίκης καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο της Βουλής και τους ζητεί να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.


2. Από τη Μεταπολίτευση έως τις ημέρες μας (1974 - 2008)

1974 24 Ιουλίου

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φθάνει από το Παρίσι και ορκίζεται πρωθυπουργός. Σχηματίζεται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

1974 21 Νοεμβρίου

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κέρδισε τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, σχηματίζει κυβέρνηση.

1974 8 Δεκεμβρίου

Διενεργείται δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Καταργείται η βασιλεία και ορίζεται ως πολίτευμα της Ελλάδας η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

1974 9 Δεκεμβρίου

Αρχίζει τις εργασίες της η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή. Ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής.

1974 18 Δεκεμβρίου

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εκλέγεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1974 Δεκέμβριος

Το ανάκτορο της οδού Ηρώδου του Αττικού μετατρέπεται σε Προεδρικό Μέγαρο.

1975 1 Απριλίου

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής συγκροτείται Επιτροπή, με σκοπό να αναθέσει σε ζωγράφους τη φιλοτέχνηση των προσωπογραφιών όσων διετέλεσαν Πρόεδροι των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας από το 1821 και να εγκρίνει την καλή εκτέλεση των έργων. Οι προσωπογραφίες των Προέδρων της Βουλής αναρτώνται το 1978 στο Εντευκτήριο των Βουλευτών.

1975 7 Ιουνίου

Ψηφίζεται στην Βουλή το Σύνταγμα.

1975 9 Ιουνίου

Πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής. Το Σύνταγμα υπογράφεται στην Αίθουσα Τροπαίων από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.

1975 19 Ιουνίου

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1975 Ιούλιος

Αρχίζουν εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του Μεγάρου της Βουλής. Αποξηλώνονται τα ξύλινα διαχωριστικά που είχαν τοποθετηθεί κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών στους χώρους του ισογείου και του πρώτου ορόφου.

1976 Δεκέμβριος

Φιλοτεχνούνται από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλείου οι προτομές των Αριστείδη και Περικλή, που τοποθετούνται στον προθάλαμο της δυτικής εισόδου του Μεγάρου της Βουλής.

1977 28 Νοεμβρίου

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σχηματίζει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου.

1977 12 Δεκεμβρίου

Ο Δημήτριος Παπασπύρου εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής.

1977 Ιούνιος

Πραγματοποιούνται έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Μεγάρου της Βουλής.

1979 28 Μαΐου

Υπογράφεται στο Ζάππειο Μέγαρο από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους ηγέτες των χωρών - μελών της Ε.Ο.Κ. η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.


1980 5 Μαΐου

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1980 8 Μαΐου

Ο Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στις 10 Μαΐου ορκίζεται πρωθυπουργός.

1981 21 Οκτωβρίου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που κέρδισε τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου, σχηματίζει κυβέρνηση.

1981 17 Νοεμβρίου

Ο Ιωάννης Αλευράς εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής. Επανεκλέγεται στις 18 Ιουνίου 1985.

1982 Ιανουάριος

Συνεχίζονται τα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Μεγάρου της Βουλής.

1984 Αύγουστος

Διαμορφώνεται εστιατόριο με σχέδια του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου στον ημιώροφο του πρώτου ορόφου της μεσημβρινής πτέρυγας. Το εστιατόριο λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1985.

1985 Ιανουάριος

Επισκευάζονται τα επιχρίσματα των εξωτερικών όψεων του κτηρίου. Η εργασία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 1986.

1985 29 Μαρτίου

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1985 5 Ιουνίου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985.

1986 11 Σεπτεμβρίου

Πεθαίνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

1986 9 Οκτωβρίου

Η Βουλή αγοράζει σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο, το χρυσό στεφάνι αγριελιάς, που πρόσφεραν οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας στον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 1920, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιτυχία της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών. Το στεφάνι που «είχε χαθεί» μετά την αυτοεξορία του Βενιζέλου το 1935 τοποθετείται σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα Τροπαίων (σημερινή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου).

1987 3 Απριλίου

Ανατίθεται στον γλύπτη Γιάννη Παππά η φιλοτέχνηση ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1989 Άνοιξη

Αποκαθίστανται χρωματικά οι Αίθουσες Τροπαίων και Αγωνιστών, που μετονομάζονται σε Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.

1989 16 Απριλίου

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στον δυτικό περίβολο του Μεγάρου της Βουλής, απέναντι από την οδό Όθωνος.

1989 2 Ιουλίου

Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας - Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζανετάκη.

1989 4 Ιουλίου

Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής. Επανεκλέγεται στις 21 Νοεμβρίου 1989 και στις 22 Απριλίου 1990.

1989 23 Νοεμβρίου

Σχηματίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

1990 11 Απριλίου

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κέρδισε τις εκλογές της 8ης Απριλίου, σχηματίζει κυβέρνηση.

1990 4 Μαΐου

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για νέα θητεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1992 αρχές Σεπτεμβρίου

Μεταστεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας στο ανακαινισμένο κτήριο του Αρσακείου, επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ διαρρυθμίζονται οι χώροι που κατείχε στο Μέγαρο της Βουλής.

1993 13 Οκτωβρίου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει την τρίτη κυβέρνησή του, μετά τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.

1993 22 Οκτωβρίου

Ο Απόστολος Κακλαμάνης εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής. Επανεκλέγεται στις 8 Οκτωβρίου 1996 και στις 21 Απριλίου 2000.


1994 Άνοιξη

Το Μέγαρο της Βουλής φωτίζεται εξωτερικά στο πλαίσιο προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον καθημερινό φωτισμό των σημαντικότερων κτηρίων της πόλης. Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στο κτήριο της Βουλής.

1994 17 Μαΐου

Εγκαινιάζεται η Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου με την έκθεση 150 Χρόνια Κοινοβουλευτικού Βίου.

1995 8 Μαρτίου

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επανεκλέγεται στις 8 Φεβρουαρίου 2000.

1995 28 Νοεμβρίου

Συγκροτείται Επιτροπή Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής, με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, για να γνωμοδοτεί σε αντίστοιχα θέματα. Με εισηγήσεις της αγοράζονται έργα κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών, για τη διακόσμηση αιθουσών του Μεγάρου της Βουλής και τη δημιουργία Πινακοθήκης.

1996 18 Ιανουαρίου

Ο Κωνσταντίνος Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος νέος πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου (15 Ιανουαρίου). Ο Κωνσταντίνος Σημίτης σχηματίζει κυβέρνηση στις 22 Ιανουαρίου.

1996 23 Ιουνίου

Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

1996 25 Σεπτεμβρίου

Ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο οποίος εξελέγη στις 30 Ιουνίου και πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, σχηματίζει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

1996 23 Οκτωβρίου

Υπογράφεται σύμβαση για την κατασκευή πενταώροφου υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής.

1996 Δεκέμβριος

Διενεργούνται ανασκαφές στον περίβολο του κτηρίου από την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

1996 31 Δεκεμβρίου

Ανατίθεται στον γλύπτη Γιάννη Παππά η φιλοτέχνηση του ανδριάντα του Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βουλή για το Έτος Τρικούπη.

1997 Ιανουάριος

Αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων. Παράλληλα γίνονται εργασίες διαμόρφωσης του περιβόλου του κτηρίου, ο οποίος επιστρώνεται με πλάκες μαρμάρου.

1998 23 Απριλίου

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

1998 Ιούνιος

Ολοκληρώνονται οι ανασκαφές στον περίβολο του Μεγάρου της Βουλής, φέρνοντας στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

1999 Σεπτέμβριος

Εγκαθίσταται σε χώρο του υπογείου του κτηρίου ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, για να μεταδίδει απ’ ευθείας συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου. Η τηλεόραση της Βουλής θα χρησιμοποιεί ως αίθουσα παραγωγής και το «παλατάκι», το μικρό κτήριο που βρίσκεται κοντά στην κεντρική είσοδο, στο ΒΑ τμήμα του περιβόλου του Μεγάρου της Βουλής.

2000 24 Φεβρουαρίου

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Χαριλάου Τρικούπη. Το γλυπτό τοποθετείται στον νοτιοδυτικό άκρο του περιβόλου του Μεγάρου της Βουλής, ενώ ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου (επίσης έργο του Γιάννη Παππά του 1987) τοποθετείται στο βορειοδυτικό άκρο του περιβόλου. Εγκαινιάζεται, επίσης, ο πενταώροφος υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων.

2000 13 Απριλίου

Ο Κωνσταντίνος Σημίτης σχηματίζει την τρίτη κυβέρνησή του μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

2000 Σεπτέμβριος

Αρχίζει να λειτουργεί στο μεσημβρινό τμήμα του πρώτου υπογείου ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, που φιλοξενεί παιδιά βουλευτών και εργαζομένων στο Μέγαρο της Βουλής.

2001 1 Ιανουαρίου

Η Ελλάδα εντάσσεται στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε.).

2002 2 Ιανουαρίου

Το νέο νόμισμα, το ευρώ, κυκλοφορεί σε όλες της χώρες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.


2002 4 Νοεμβρίου

Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου, του Χρήστου Καπράλου, τοποθετείται στη ζωφόρο του ανατολικού και δυτικού τοίχου του περιστυλίου της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Βουλής σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή, αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τζώνου και των συνεργατών του, του καθηγητή Γιώργου Παρμενίδη και της Κριστίν Λονγκεπέ (Christine Longuepée). Πρόκειται για ανάγλυφο από πωρόλιθο, μήκους 40 μέτρων και ύψους 1,10 μέτρου, στο οποίο απεικονίζονται σκηνές από τον πόλεμο του '40, την Κατοχή, την Αντίσταση, την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της ειρήνης.

2003 Ιανουάριος

Αρχίζουν οι εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου, από τον συντηρητή - ζωγράφο Σταύρο Μπαλτογιάννη και τους συνεργάτες του, Μάνθο Μποζώρη, Ηλία Τζήμα και Γιώργο Παπουτσή, με βάση τα αρχικά σχέδια του Σβάνταλερ, του 1836. Αρχίζει η αναδιάταξη των χώρων γύρω από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Δημιουργείται και διακοσμείται κατάλληλα αίθουσα υποδοχής ξένων και ελλήνων επισκεπτών του Προέδρου της Βουλής.

2003 Απρίλιος

Διακοσμούνται τα γραφεία του Προέδρου της Βουλής, των Αντιπροέδρων και των αρχηγών των κομμάτων καθώς και οι μεγάλοι διάδρομοι του ισογείου, με έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής.

2003 14 Μαΐου

Αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου γλυπτού Μάνα, του Χρήστου Καπράλου, στον ανατολικό περίβολο του κτηρίου της Βουλής.

2004 Φεβρουάριος

Oλοκληρώνεται το έργο της αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου από την ομάδα Μπαλτογιάννη.

2004 10 Μαρτίου

Ο Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κέρδισε τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, σχηματίζει κυβέρνηση.

2004 19 Μαρτίου

Η Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής.

2004 Μάρτιος

Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Μεγάρου της Βουλής.

2004 Ιούνιος

Μετά από διαπραγματεύσεις με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου περιέρχονται στη Βουλή οι χώροι των ανθοπωλείων της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και εκτελούνται οι πρώτες εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσής τους.

2004 Ιούλιος

Αντικαθίσταται ο εξωτερικός φωτισμός του κτηρίου.

2004 Σεπτέμβριος

Ανακαινίζονται εξ ολοκλήρου οι χώροι του εστιατορίου και των κυλικείων της Βουλής.

2005 8 Μαρτίου

Ο Κάρολος Παπούλιας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

2005 Ιούνιος

Aρχίζει η αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου των τοίχων της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και του Μεγάλου Κλιμακοστασίου, με βάση τα αρχικά σχέδια του αρχιτέκτονα των Παλαιών Ανακτόρων, Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ, από την oμάδα του συντηρητή Σταύρου Μπαλτογιάννη.

2005 Ιούλιος

Εξασφαλίζεται αύλειος χώρος μέσα στον Εθνικό Κήπο, για τον παιδικό σταθμό της Βουλής.

2005 1 Νοεμβρίου

Αρχίζει η διαμόρφωση χώρου με καθίσματα και οπτικοακουστικά μέσα στο Μέγαρο της Βουλής, για την υποδοχή και ενημέρωση των μαθητών που το επισκέπτονται.

2006 Μάρτιος

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου των τοίχων της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και του Μεγάλου Κλιμακοστασίου.

2006 Απρίλιος

Επισκευάζεται και ανακαινίζεται το γραφείο Προέδρου της Βουλής, με ανάδειξη των ιστορικών του δομικών στοιχείων.


2006 Μάιος

Ανακατασκευάζονται όλα τα καθίσματα στα θεωρεία της Αίθουσας της Ολομέλειας καθώς και το δάπεδο της αίθουσας.

2006 Αύγουστος

Εγκαθίσταται νέο συγκρότημα ηλεκτρογεννήτριας στο υπόγειο του Μεγάρου της Βουλής.

2007 Ιανουάριος

Επεκτείνονται οι χώροι φύλαξης και έκθεσης της Συλλογής Πολυτίμων της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

2007 Μάιος

Εγκαθίσταται ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα περιμετρικής εποπτείας του Μεγάρου της Βουλής.

2007 Ιούνιος

Ανακαινίζονται ζωγραφικά, με βάση την παλαιά διακόσμηση, τα κιονόκρανα, η οροφή και οι τοίχοι της δυτικής εισόδου του κτηρίου, από την ομάδα Μπαλτογιάννη.

2007 Αύγουστος

Εγκαθίσταται σε κάθε έδρανο βουλευτή ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης αιτήματος λόγου και ενημέρωσης επί της ατομικής οθόνης για τη σειρά των ομιλητών.

2007 19 Σεπτεμβρίου

Ο Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κέρδισε τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, σχηματίζει νέα κυβέρνηση.

2007 27 Σεπτεμβρίου

Ο Δημήτριος Σιούφας εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής.

2007 Οκτώβριος

Αρχίζουν νέες διαρρυθμίσεις στο Μέγαρο της Βουλής, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτηρίων πέραν του κεντρικού.

2007 6 Νοεμβρίου

Αρχίζουν εργασίες μετατροπής των χώρων των ανθοπωλείων επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, σε γραφεία παροχής έντυπου υλικού της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο κοινό.

2008 Ιανουάριος

Αρχίζει η αποκατάσταση της ζωγραφικής διακόσμησης της οροφής της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου, από την ομάδα Μπαλτογιάννη. Γίνονται εργασίες εξωραϊσμού και συντήρησης στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου.

2008 27 Φεβρουαρίου

Ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας, με την οποία ανατίθεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μελετήσει τον εξωραϊσμό του Μεγάρου της Βουλής και να εκτιμήσει τη δυνατότητα επέκτασης των χώρων εργασίας.

2008 Απρίλιος

Αρχίζει η ανακαίνιση του χώρου του Εντευκτηρίου των Βουλευτών, με τη ζωγραφική αποκατάσταση των τοίχων και της οροφής, από την ομάδα Μπαλτογιάννη.

2008 Μάιος

Τοποθετείται νέος φωτισμός και εκτελούνται εργασίες ελαιοχρωματισμού σε διάφορους χώρους του κτηρίου.

2008 Ιούνιος

Αρχίζει η ανακαίνιση της ανατολικής εισόδου και του προθαλάμου της ανατολικής εισόδου της Αίθουσας της Ολομέλειας, με τη ζωγραφική αποκατάσταση των τοίχων και των οροφών, από την ομάδα Μπαλτογιάννη.

2008 Νοέμβριος

Αρχίζουν έργα συντήρησης των ξύλινων στοιχείων και των μαρμάρινων δαπέδων του κτηρίου.

2008 Δεκέμβριος

Αρχίζει η ζωγραφική αποκατάσταση των τοίχων της Αίθουσας της Ολομέλειας.


2009 Ιανουάριος

Στο Μέγαρο της Βουλής βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής έργα:

α) Η αναμόρφωση της Αίθουσας της Ολομέλειας με τη βελτίωση του φωτισμού, τη συντήρηση των εδράνων και τη ζωγραφική αποκατάσταση των παλαιών παραστάσεων.

β) Ο επανασχεδιασμός για την κατασκευή ενεργειακών θόλων στις Αίθουσες της Ολομέλειας και της Γερουσίας.

γ) Η μελέτη βελτίωσης του φωτισμού για την ανάδειξη του κτηρίου.

δ) Ο επανασχεδιασμός της βόρειας εισόδου επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

ε) Η μελέτη του εξωτερικού επιχρίσματος του κτηρίου, με σκοπό την αποκατάστασή του.

στ) Η εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης.

ζ) Ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών χώρων.

η) Η συντήρηση της ιστορικής επίπλωσης, παράλληλα με την ανανέωση της επίπλωσης των γραφείων.

θ) Ο επανασχεδιασμός για την αντικατάσταση των ολισθηρών μαρμάρινων δαπέδων του περιβόλου.

ι) Η εγκατάσταση στη στέγη του κτηρίου φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας

2009

Οι στεγασμένοι χώροι του Μεγάρου της Βουλής σήμερα καλύπτουν 27.022 τ.μ. Το πενταώροφο υπόγειο γκαράζ έχει εμβαδόν 32.578 τ.μ. Στο κτήριο στεγάζονται: το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, των Αντιπροέδρων, των Προέδρων των Επιτροπών, των Κοσμητόρων.

Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Έργου και η Βιβλιοθήκη της Βουλής. Επίσης γραφείο του Πρωθυπουργού, η αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τα γραφεία των Κομμάτων και τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών, τα γραφεία των πρώην Προέδρων της Βουλής και λοιπές υπηρεσίες για την καθημερινή εξυπηρέτηση των βουλευτών και των εργαζομένων.

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21












ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ











ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 













(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)




(ΜΕΡΟΣ Β')


* ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ : ΜΕΡΟΣ Α'




ΠΗΓΕΣ :

(1) :
http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Istoria-Ktiriou/

(2) :
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/katalogos_ktirio.pdf

(3) :
http://www.archaiologia.gr/blog/2013/07/08/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%84%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%8C%CE%B8%CF%89%CE%BD/

(4) :
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=5

(5) :
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=82075

(6) :
http://history-pages.blogspot.gr/2012/04/blog-post_24.html

(7) :
http://www.hri.org/MPA/voulh/shmera/index.html

(8) :
http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/stories/%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%84%CE%B1%CE%BD-%E2%80%A6%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B6

(9) :
http://sitalkisking.blogspot.gr/2009/11/blog-post_5367.html

(10) :
http://www.istorikathemata.com/2013/01/the-history-of-the-Greek-national-garden.html

(11) :
http://foundation.parliament.gr/contentData/agnostou%20voylis_low.pdf




ΜΕΡΟΣ Α' : http://greekworldhistory.blogspot.gr/2015/01/blog-post.html

ΜΕΡΟΣ Β' : http://greekworldhistory.blogspot.gr/2015/01/blog-post_4.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου